Com aprofitar les xarxes socials per potenciar el nostre negoci
Moltes petites i grans empreses, tant online com fora de línia, coneixen el potencial de les xarxes socials per promocionar els seus productes i marques. Però, encara que molts hem sentit parlar del màrqueting i del potencial de les xarxes socials, sobretot, per l’èxit que han tingut certes empreses, encara avui dia és normal tenir dubtes sobre la importància d’utilitzar les xarxes socials a l’empresa i de la manera de fer-ho.
No és fàcil trobar l’estratègia correcta per a l’èxit d’un negoci, però estar present a Facebook, Twitter, Instagram, Pinterest i altres canals socials és definitivament una veritable mina d’or per a aquells que volen augmentar les seves vendes en línia. A més, tot i que no és bo copiar l’estratègia d’altres, si és important analitzar als nostres competidors i agafar idees d’ells.
Les regles d’or del màrqueting en línia:
Regla 1: Fixar metes.
El màrqueting no només significa promocionar productes o serveis, sinó també planificar una estratègia a dur a terme i els objectius a assolir. Els objectius són un component molt important perquè són l’eina de mesurament de l’estratègia i han de ser específics i mesurables per entendre i determinar quan s’han assolit, a més d’accessibles i realistes per fixar metes i terminis.
Regla 2: Analitzar l’objectiu.
Aquest és el segon pas perquè depèn molt de l’objectiu fixat. Si es desitja retenir clients existents, l’empresa ja té els seus objectius estratègics específics i coneix les característiques. Però si l’objectiu és arribar a un públic més jove o enfocat a més dones que homes, o categories que no formen part de la clientela real, llavors l’objectiu és diferent i cal redefinir-ho tot. Òbviament això significa conèixer no només la seva edat, el seu sexe, i el seu origen, sinó també les seves referències culturals, els seus interessos i les seves preferències.
Regla 3: Decidir quina xarxa social és la millor.
Una vegada que s’hagi establert el grup de persones a les que es vol arribar, cal trobar el mitjà adequat. Cada xarxa social és diferent: Facebook, per exemple, pot ser ideal si tens una petita empresa amb una ubicació física, perquè permet als clients entendre on hi ha l’oficina, l’horari comercial i l’oferta disponible. Fa poc un restaurant es va tornar viral a Facebook per una foto del seu menú. Si en canvi l’estratègia es centra en l’ús del vídeo, l’elecció pot recaure en Youtube o Instagram. Òbviament no pots estar en totes les xarxes socials, però ni tan sols pots pensar que Facebook és l’única xarxa social per a professionals. Depenent dels objectius i les fortaleses, cal decidir quins canals són els més adequats per incrementar un determinat negoci.
Regla 4: Determinar sobre què parlar.
Una de les preguntes que tothom es planteja quan comença a utilitzar les xarxes socials per a un negoci és: de què hauria de parlar? La temptació és voler augmentar les vendes de l’empresa sigui com sigui, però un veritable empresari ho sap bé: no només és important arribar als clients, sinó també poder oferir-los assistència, donar-los una cosa que no poden trobar a la competència. Per tant, el primer que cal fer és un bon servei al client i utilitzar les critiques com una oportunitat per millorar ja que els clients satisfets en l’era digital és més que essencial.
Regla 5: Analitzar les dades.
Analitzar les dades i el rendiment per optimitzar les activitats de xarxes socials per al treball és fonamental perquè la comunicació sigui poderosa. El monitoratge dels mitjans socials ofereix l’oportunitat als involucrats en el màrqueting de prendre decisions importants, sobre dades objectives i mesurables, avaluant les optimitzacions apropiades per generar resultats cada vegada més alineats amb els objectius. Això sí, a més d’analitzar els nostres resultats hem d’estar al dia sobre totes les novetats tecnològiques ja que la societat i la seva manera de comportar-se podria variar i amb això les estratègies a establir perquè, com serà la comunicació social del futur? Això és una cosa que haurem de descobrir per nosaltres mateixos.